Ruim zestig procent van de Nederlanders kan minder besteden na relatiebreuk

63 procent van de Nederlanders die de afgelopen drie jaar een punt achter zijn/haar relatie heeft gezet, had na de breuk minder geld te besteden. Bijna één op de vijf mensen houdt hier zelfs schulden aan over. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken over hoe mensen het uit elkaar halen van financiële zaken na een relatiebreuk ervaren. Hoewel de overgrote meerderheid een redelijk beeld had van de financiële gevolgen, was het voor zestig procent van de mensen geen reden om deze ingrijpende beslissing uit te stellen.

Maar liefst zestig procent van de mensen met een nieuwe relatie heeft, naar aanleiding van eerdere ervaringen, zaken nu anders geregeld. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die geen bemoeienis hadden met de financiële administratie in de relatie het scheiden van de financiële zaken als moeilijker en oneerlijker ervaren. Ook geeft een deel van deze groep aan bepaalde zaken bij de afhandeling van de financiën nu anders te doen. Duidelijke afspraken maken en meer op papier vastleggen worden het meest genoemd.

Het hebben van kinderen vertraagt voor veel stellen de beslissing om uit elkaar te gaan. Niet alleen wordt in dat geval vaker uitgesteld vanwege het opzien tegen de financiële gevolgen, ook stelt men de beslissing over wat te doen met de koopwoning uit en blijft men langer samen met de ex-partner onder één dak wonen. Daarnaast blijkt dat de aanwezigheid van kinderen het uit elkaar halen van de financiële zaken lastiger maakt. Gebrouilleerde partners zonder kinderen ervaren het afhandelen van de financiële zaken vaker als eerlijker dan mensen met kinderen.

(Bron: www.wijzeringeldzaken.nl)

NIEUWS