Steeds minder huwelijken eindigen in een vechtscheiding.

Voor het onderzoek van bureau Kantar, waarover het AD schrijft, werden 500 onlangs gescheiden Nederlanders ondervraagd. In veruit de meeste gevallen verliep de scheiding met de (inmiddels) ex-partner zonder ruzie en hoefde een rechter geen uitkomst te bieden.

Belang kroost

“Ex-partners zijn zich er steeds bewuster van dat een scheiding schadelijk kan uitpakken voor de kinderen”, zegt scheidingsbemiddelaar Saskia Braun, bestuurslid van de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators). “Ze beseffen dat het in het belang van hun kroost en zichzelf is om te blijven werken aan een duurzame relatie.”

Volgens het Expertisecentrum Kind en Scheiding is de echtscheiding langzaam maar zeker uit de taboesfeer gehaald. Ook zouden bewustwordingscampagnes van de overheid, die de negatieve effecten van een conflictscheiding op jonge kinderen benadrukken, mee hebben geholpen de afgelopen jaren.

Co-ouderschap

Vaker dan voorheen wordt er bij een scheiding co-ouderschap afgesproken. Het gaat nu om een derde van de gevallen, waar dat in 2010 nog maar een kwart was. “Het komt bijna niet meer voor dat mensen een minimale ouderschapsregeling overeenkomen”, zegt Braun.

(Bron: RTL nieuws)

 

NIEUWS